Silver.n.nu - Sälja och köpa silver

Silvermynt

Silvermynt tilltalar två olika typer av människor: samlare och investerare. Samlare fokuserar i första hand på numismatiska mynt som har ett historiskt värde, medan investerare köper nyproducerade silvermynt.

Morgan Dollar 1878

Numismatiska mynt

I dessa mynt ingår bl a gamla svenska silvermynt som en gång varit i cirkulation, men ersatts av nyare myntserier utan innehåll av silver. Ofta har äldre mynt ett större samlarvärde baserat på skick, historia och efterfrågan snarare än på innehållet av silver. Dessa mynt skall därför alltså ses mer som samlarobjekt än som investering, och kräver ganska mycket kunskap för att veta vad som är värt att köpa eller inte. Självklart kan man bygga upp en fin myntsamling även med vanliga eller billiga mynt från olika tidsepoker och från alla världens hörn.

På Tradera kan man hitta auktioner med mängder av numismatiska mynt och silvermynt. Ta en titt här.

 

Skrotmynt (slitna silvermynt)

Äldre silvermynt med stort slitage och dåligt skick kallas skrotmynt. Dessa kan exempelvis vara svenska silvermynt med Oscar II eller Gustaf V, vilka ofta förekommer i myntsamlingar. De allra flesta skrotmynt har pga sitt dåliga skick inget samlarvärde, utan endast det s.k. skrotvärdet kvar. Med andra ord, värdet baseras på sitt innehåll av silver. Man kan se dessa som en silverinvestering i sig då de ofta går att köpa till förmånliga priser. Anledningen till detta är tack vare att i skrotvärdet räknas ofta kostnaden för smältning och rening in.

Det är inte ovanligt att man ärver myntsamlingar från någon i släkten där majoriteten av mynten är slitna och ointressanta för seriösa samlare. Dessa kan man då sälja för sitt skrotvärde så kommer metallen till användning genom återvinning i stället, samt att man kan få bra betalt. Du kan läsa mer om hur man säljer silvermynt.

Silver Maple Leaf

Silvermynt för investerande

För den som är mer intresserad av silver som investering bör köpa investeringsmynt i rent silver. Dessa ges ut av olika länders respektive regeringar, som samtidigt garanterar dess innehåll. Vanligaste standarden bland dessa mynt är en vikt på 1 Troy Ounce (31,1 gram), och en finhalt på 99,99% rent silver.

Silvermynt för investerande finns med varierande premie, dvs samlarvärde, beroende på hur stora mängder som präglas årligen. Fördelen med detta är att det finns ett brett utbud som möjliggör att både investerare kan köpa mynt med låg premie (dvs du betalar nästan bara för själva metallen) samtidigt som samlare kan köpa rariteter som stiger snabbt i värde pga hög efterfrågan.

Det finns många olika serier med investeringsmynt, och många av dem skiftar motiv varje år. Du kan köpa ett flertal olika sorter på Tradera. Ta även en titt på Ädelmetallforum.se som har en aktiv marknad för bl a silvermynt. Du kan även besöka min sajt Silvermynt och läsa mer om de olika sorters mynt som finns.

200 kr Heliga Birgittas födelse 700 år

Svenska minnesmynt och jubileumsmynt

Svenska Riksbanken ger vid speciella tillfällen ut guld- och silvermynt för att uppmärksamma och fira stora händelser inom Sverige. Dessa mynt är ofta ganska begränsade i antal, vilket gör dem till bra samlarobjekt. Till skillnad från investeringsmynten är svenska minnesmynt lagliga betalningsmedel vilket innebär att de har ett nominellt värde och skall därför gå att handla med i butik.

Det nominella värdet är mycket högre än metallvärdet på nyare minnesmynt, vilket gör dem olämpliga för dem som enbart vill investera i själva metallen. Minnesmynt är alltså främst samlarobjekt, men även som sagt ett betalningsmedel. Äldre minnesmynt är däremot ofta mer värda i sin vikt ädelmetall än värdet som är präglat på dem, pga stigande metallpriser genom åren. Dock kan samlarvärdet överstiga silvervärdet. Är du osäker på detta bör du vända dig till en mynthandlare för råd.

Du kan hitta auktioner med svenska minnesmynt på Tradera, eller på Ädelmetallforum.se.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)