Silverpriset
Silverpriset i SEK kan ni se i vänsterspalten, vilket uppdateras löpande. Detta är priset för ett Troy Ounce, vilket är en viktstandard internationellt för bl a ädelmetaller. En Troy Ounce förkortas Oz, och är lika med 31,1 gram. De flesta silvermynt och silvertackor för investerande är av denna storlek.
Spotpriset på silver
Priset som anges till vänster är det s.k. spotpriset. Det sätts på metallbörser världen över, och ändras dagligen beroende på tillgång och efterfrågan. Det är dock inte riktigt så enkelt att t ex en silvertacka på en Oz kostar lika mycket som spotpriset, eller att du får lika bra betalt när du säljer skrotsilver.
Priset på råvarubörserna manipuleras konstant av ett antal storbanker (främst JP Morgan) för att hålla silverpriset nere, vilket även gäller guld i viss utsträckning. Syftet med detta är att ädelmetaller inte skall framstå som ett mer intressant alternativ än vanliga pengar, eftersom både guld och silver är monetära valutor som används som betalningsmedel om förtroendet för papperspengar försvinner. Det ligger alltså i makthavares intresse att dessa metaller inte ökar för mycket eller för snabbt i värde, utan hålls så lågt som möjligt. Ett högt pris på guld och silver ger nämligen signaler om en hög inflation, vilket urholkar värdet på allas köpkraft.
Dock genomskådar marknaden detta trick. Handeln med silver som bestämmer spotpriset sker bara med kontrakt, sk. futures och ej med fysiskt silver. Detta kan jämföras med att du går till en bonde som lovar dig leverans av tio potatis om tre månader, vilket du betalar honom för. I själva verket har bonden dock en mycket liten åker, med bara en enda potatis, men för att du inte skall upptäcka detta betalar han tillbaka pengarna + en extra ersättning till dig i stället för de tio potatisar du betalat för.
Precis så här fungerar handeln med futures med silver, det cirkulerar alltså värdepapper med löften om leverans av fysiskt silver, som är många gånger högre än mängden silver som existerar. Dessutom kan utfärdaren av pappret gå i konkurs, vilket gör värdepappret värdelöst, och är således en riskfylld investering jämfört med att köpa fysiskt silver. Skulle alla innehavare av kontrakt kräva leverans på det silver de betalat för, skulle troligen krascha då det inte på långa vägar finns så mycket silver som kontrakten anger. I stället kompenserar man genom att betala en premie i pengar.
När du köper silver
Spotpriset är det pris som anges i Troy Ounce (Oz) vilket är lika med 31,1 gram. Detta kan även räknas om till ett grampris i SEK, och ligger till grund för priset på silvermynt, tackor osv. Vissa perioder skiljer sig spotpriset (som gäller kontrakt, se ovan) dock rejält från den fysiska marknaden. Detta sker exempelvis vid perioder av silverbrist, och får som konsekvens att marknaden är villig att betala en premie över spotpriset för att få tag i metallen.
Förutom denna marknadspremie så är även kostnader för framställning och prägling inbakade i priset. Priset för detta är detsamma oavsett mängd, vilket gör att silver blir billigare per gram ju större kvantitet du köper. En silvertacka på 1 kg är således billigare per gram än en silvertacka på 1 Oz. Tänk på detta när du ska köpa silver. Samma princip gäller även för guld.
När du säljer silver
När du säljer silver får du betalt efter ett flertal olika kriterier. Dels spelar det dagliga spotpriset in, vilket reflekterar 99,99% rent silver. Gamla smycken eller prydnadsföremål är sällan något annat än 83% eller 92,5% rent silver. Köparen av ditt skrotsilver måste därför probera (testa) silverföremålet för att fastställa renheten, samt även betala för rening när det säljs vidare. Pga dessa steg får du därför aldrig lika mycket betalt per gram som det dagliga spotpriset anger.